Energie Electrica

Procesul de cogenerare a energiei termice are loc in agregatele de cogenerare si consta in recuperarea caldurii disipate de motorul cu ardere interna.

Cogenerarea (Combined Heat and Power, CHP) inseamna combinarea sistemelor de producere a energiei electrice si termice, care se realizeaza simultan. Asadar, cogenerarea este o tehnologie care permite cresterea eficientei generale a unui sistem de conversie a energiei. Prin concentrarea in cadrul unei singure instalatii a productiei de energie electrica si a celei de caldura, deci prin cogenerare, se valorifica in mod optim energia primara a combustibilului: partea de energie de la temperaturile cele mai inalte este transformata in energie valoroasa (electrica) in timp ce cantitatea de energie de la temperaturile mai joase, in loc sa fie dispersata in aer drept caldura reziduala, este folosita la aplicatiile termice corespunzatoare.

Fata de productia separata a aceleiasi cantitati de energie electrica si termica, productia combinata ofera avantajul unei economii de combustibil. De asemenea, se reduce si cantitatea de caldura eliminata in atmosfera.

Procesul de cogenerare a energiei electrice are loc in agregatele de cogenerare si consta in producerea energiei electrice prin antrenarea fiecarui generator electric, de cate un motor cu ardere interna, in 4 timpi, cu 20 sau 24 de cilindri, alimentat cu gaz natural. La nivelul carburatorului se realizeaza amestecul intre gaz si aerul atmosferic, fiind distribuit apoi la cei 20 sau 24 de cilindri, unde se realizeaza arderea. Gazele arse rezultate in urma procesului de ardere sunt evacuate la schimbatoarele de caldura, apoi la atenuatorul de zgomot si in final la cosul de dispersie.