Tehnologii de producere a energiei termice in cogenerare, implementate cu succes la Brasov

General Electric și Bepco au organizat, vineri, la Brașov, un eveniment care și-a propus să răspundă unei nevoi sociale din ce în ce mai stringente pentru orașele din România: construirea și operarea unui sistem eficient de încălzire centralizată.

Grigorescu Irinel

Luni, 30 Martie 2015

În cadrul evenimentului, desfășurat sub auspiciile Camerei de Comerț Americane în România și ale Primăriei Brașov, au fost prezentate soluții bazate pe tehnologia de producere a energiei termice în cogenerare de înaltă eficiență. O soluție de acest fel a fost implementată cu succes și la CET Brașov. Practic, cele patru centrale de cogenerare de înaltă eficiență operate de Bepco la Brașov sunt dotate cu 11 motoare cu gaz Jenbacher, fabricate de GE Distributed Power.

Cele patru centrale generează 42 de megawați (MW) energie electrică și 38 MW energie termică pentru oraș. „Proiectele noastre de cogenerare au rezolvat una dintre principalele probleme legate de eficiența energetică a sistemului de încălzire urbană din orașul Brașov. Având în vedere problemele financiare cu care s-a confruntat fosta companie responsabilă pentru producția și alimentarea cu căldură a orașului Brașov, am avut ocazia de a implementa soluția GE pe bază de motoare cu gaz, care oferă o eficiență sporită sistemelor clienților noștri și contribuie la realizarea obiectivelor României în domeniul eficienței energetice”, a declarat Simina Costan, Managing Partner Bepco.

 Motoarele cu gaz General Electric oferă centralelor Bepco o capacitate sporită de cogenerare, având o eficiență totală de peste 84 de procente și un raport energie electrică/energie termică extrem de ridicat.  „Având în vedere vârsta avansată și eficiența energetică scăzută a majorității sistemelor de încălzire urbană din România, motoarele noastre cu gaz pentru cogenerare de înaltă eficiență oferă un potențial major pentru operatorii din întreaga țară, care doresc să își modernizeze sistemele de încălzire urbană. Suntem încântați de faptul că, prin intermediul acestui proiect de încălzire urbană, putem ajuta la realizarea obiectivelor de eficiență energetică ale centralelor Bepco”, a explicat Karl Wetzlmayer, Manager General al diviziei de motoare cu piston pentru GE Power & Water Distributed Power. Pentru acest proiect, centrala CET Nord 1 a Bepco a fost dotată cu 5 unități GE 4-MW J624, iar CET Nord 2 cu 3 motoare cu gaz în două trepte GE Jenbacher J624 de 4,4 MW (motorul J624 este primul model de motor cu gaz în două trepte din lume). CET Metrom are două motoare J620, iar CET Noua Stație este dotată cu un motor J616.

Modernizarea rețelelor de încălzire

Centralele de cogenerare Bepco, dotate cu 11 motoare Jenbacher de tip 6 produse de GE, fac parte din campania desfășurată de România pentru modernizarea rețelelor de încălzire urbană și industrială învechite și mult mai puțin eficiente, în vederea reducerii nivelului de emisii rezultate în procesul de generare a energiei. Practic, prin instalarea tehnologiei de cogenerare GE în locul facilităților separate pentru producerea de energie electrică și termică, operatorii realizează economii directe de energie de aproximativ 40%, ca urmare a reducerii consumului de combustibili fosili.

Sistemul integrat de combustie cu control al emisiilor produs de GE ajută la respectarea cerințelor globale stringente și generează o amprentă redusă de carbon. De exemplu, o centrală de cogenerare și capacitate de 1 MW dotată cu un motor cu pistoane GE poate elimina anual echivalentul emisiilor de CO2 generate de 800 autovehicule europene. În plus, având în vedere amplasarea sistemelor de cogenerare mult mai aproape de utilizatorul final, pierderile în timpul transportului se reduc sau sunt eliminate în totalitate.

GE Jenbacher, divizia GE pentru motoare cu gaz, dezvoltă în mod constant noi proiecte pentru a îmbunătăți nivelul de performanță și eficiență al motoarelor cu gaz, folosind cele mai noi tehnologii. Lansat în 2010, motorul în două trepte J624 este unul dintre cele mai puternice și mai eficiente create de GE și reprezintă un nou standard în tehnologia motoarelor cu gaz pentru GE și pentru întreaga industrie a motoarelor cu gaz.

Sursa: https://www.mytex.ro/stiri/546-expres/294644-tehnologii-de-producere-a-energiei-termice-in-cogenerare-implementate-cu-succes-la-brasov.html